Алуминий в козметичните продукти

В тази статия ние ще обсъдим актуалното проучване на Федералното министерство на здравеопазването, което бе публикувано на интернет-страницата на министерството под заглавието Алуминий. Токсикология и здравни аспекти на приложението. В това проучване първо е проверено, къде в ежедневието си ние влизаме в контакт с алуминий и как може да попадне алуминият в човешкото тяло. Ние ще се съсредоточи тук само върху алуминия в козметичните продукти.

Алуминият в козметиката е частично срещан в декоративната козметика, най-често, обаче, в дезодорантите, а и от време на време в слънцезащитните продукти. По този начин алуминият може да причини увреждания не само върху кожата, но може да премине през кожата в тялото ни. Настоящото проучване на Министерството на здравеопазването посочва:

"Алуминият може да действа като про-оксидант. Това може да увреди клетките на кожата, което би могло да доведе, в съчетание с други фактори, да заболяване на кожата. Алуминият от козметичните продукти може да проникне през кожата, особено когато има наранявания или е увредена. Последните проучвания показват, че козметичните продукти - и по-специално тези против изпотяване - значително, и много повече от храната, могат да да допринесат за системното излагане на потребителите на въздействието на алуминий "(проучване стр. 49)

Това означава, че ние не само можем да увредим кожата си с използването на съдържаща алуминий козметика, но и нямаме контрол върху това, колко алуминий преминава през кожата в телата ни. Ние очевидно приемаме много повече алуминий през кожата, отколкото чрез храната. Но какво означава това за потребителите?

Дълго време ни беше обяснявано от индустрията, че няма ясни резултати за вредното влияние на алуминия върху човешкото тяло. Тази теза вече не може да издържи. За алуминия като риск за здравето проучването стигна до следното заключение:

"Има съмнения, че алуминият участва в появата на различни човешки заболявания, или при определени обстоятелства ги насърчава или влошава. Тава са по-специално неврологични заболявания, но също така и метаболитни заболявания като диабет и заболявания на скелетния апарат [...] Три органични системи са ясно засегнати от токсичните ефекти на алуминия: хематопоетичната система, нервната система и костите "(проучване стр. 81).

В това проучване се разглежда по-специално ефекта на алуминия при болестта на Алцхаймер (AD), както и при рак на гърдата при жените. В тези два конкретни случая, проучването не води до еднозначен резултат. Въпреки това, изрично е отбелязано за невротоксичните ефекти (невротоксичност) от алуминия при случай на AD, а в случай на рак на гърдата в течността на гърдата на жени с рак на гърдата е доказан повече алуминий от този при здрави жени.

Видимо е, че бавно, но сигурно, политиката се пробужда. Става все по-ясно, че ние сме изложени като потребители на все повече токсични вещества в ежедневието. Да, алуминият в дезодорантите ДЕЙСТВА, без съмнение - но всеки от нас трябва да си зададе въпроса, каква цена иска да заплати за сухи мишници.

А СЕГА?

Натуралната козметика си е поставила за задача да премахне, доколкото е възможно, токсичните за хората субстанции от съставките. Не съществуват единен стандарт за натурална козметика и законови указания. Въпреки това, сертификатите за натурална козметика са добра отправна точка за потребителя. Подробна информация за нашите сертификати можете да намерите тук .

А природата наистина предлага няколко възможности да се направят безалуминиеви, но ефективни дезодоранти. Етерично масло от градински чай действа като средство против изпотяване, както и кристалната сол и други минерали, дори и сребро осигурява ефективна основа за дезодоранти. Ние ви предлагаме широка гама от безалуминиеви дезодоранти с различни алтернативни активни съставки - за вашето здраве и благополучие!

Източник: Федерално министерство на здравеопазването, Алуминий. Токсикология и здравни аспекти на приложението, Виена, юни 2014