Алое вера - кралят на лечебните растения

Вече всеки познава растението със звучното име алое вера. То се смята за краля на лечебните растения. Днес има голям брой продукти, в които то се съдържа. Поради това, то е не само най-добре познатото лечебно растение в света, но също така и това с най-добрия маркетинг. То се иползва много отдавна.

Алое вера е известно от хиляди години. Има доказателства, че е било използвано преди повече от 6000 години в Египет. Шумерите още преди 4000 години са познавало неговите лечебни сили. От тогава то се споменава многократно в различни предавани текстове.

От къде призлиза това растение първоначално, не е съвсем ясно. Вероятно произхожда от Арабския полуостров. Но днес то присъства във всички тропически и субтропически райони на света, където и се култивира. В много региони на света, като Средиземноморието и Индия, сега се разглежда като натурализирано.

Алое Вера расте директно от земята. То няма стебло и се състои на практика само от листа. Те стават дълги до 50 см и широки до 7 см. Те са заобиколени от слой восък и имат бодли по ръбовете. Така това растение прилича на кактус, но изглежда като агаве. Но, интересното е, че то не принадлежи нито към семейството на кактусите или на агаве-растенията, а към семейството на лилиите.

Алое вера формира само своите хранителни вещества и ги съхранява, заедно с водата, от която се нуждае за да оцелее, в листата си. Там, в листото, активните съставки са вградени в един вид гел.

Близо 200 различни активни съставки се намират в този гел. Основната от тях е полизахаридът Acemannan. Той се складира при човека в клетъчната мембрана и укрепва организма, защото има много положителен ефект върху имунната система. До пубертета хората могат да произвеждат сами тази субстанция, след това той трябва да се набавя от храната. Освен това, листото съдържащ още витамини, аминокиселини, минерали, ензими, ...

Жилавият гел, който има лепкава консистенция, се абсорбира бързо от кожата. Още от древни времена той е бил използван за лечение на рани и изгаряния. Съставките на растението са истински благодар специално за кожата. Това е и причината, поради която алое вера се съдържа в толкова много козметични продукти.

Но растението може да се приема и вътрешно. То подпомага храносмилането и може да помогне и при запек. Трябва да се подхожда с повишено внимание. В случай на предозиране може да доведе до сериозни странични ефекти. Поради това е препоръчително да се консултирате с лекар преди употреба.

Тук ще намерите нашите предложения, свързани с "Алое Вера".