Curly Girl Glossar

Curly Girl Glossar

Направете най-красивите къдрици!

Plopping, Casting, Final Wash, no poo ... думи, които звучат доста непонятно, въпреки че английския ти не е толкова зле? Искаш да се присъединиш към този тренд за къдриците, но не знаеш точно как?

Къдриците са на мода! Съответните продукти за грижа отдавна са се разпродали в магазините, социалните медии следват модата, а хората с къдрици показват снимки с най-красивите си къдрици с или стара тениска, увита около главите си. А собствената Ви коса е по-скоро нещо като гнездо на главата, въпреки че третирате косата си с килограми подхранващи шампоани и балсами за къдриците си, да не споменаваме за стилизиращите продукти. Красивите къдрици са от интерес за Вас, но методът на този моден тренд се усеща някак трудно за разбиране... Като че ли отнема поне сто стъпки, а за да получите резултати, трябва да чакате вечно. Необходим Ви е и английски речник, за да започнете. Но все още имате възможност да се присъедините! Тази статия обяснява основните моменти на този метод. В никакъв случай не е твърде късно.

Final Wash - Финално измиване

Косата Ви е суха като пустинята и е увредена от сешоара и пресата? Получавате къдрици само върху една част от косата си, а останалите части хвърчат във всички посоки? Ако отговорът е "да", определено си струва да започнете с метода Curly Girl. Все още можете да запазите косата си и да добиете красива къдрава коса или поне блестяща, здрава коса.

Цялата процедура започва с Final Wash измиване. Това почистване отстранява замърсяванията и всички остатъци от силиконите, оставени от другите продукти за грижа в косата. Това първо или последно измиване може да се извърши с шампоан, съдържащ сулфати. Всички остатъци трябва да бъдат изцяло отстранени от косата и шампоаните, съдържащи сулфати, са идеални за това. Това Final-Wash-почистване може дори да стане със сапун за ръце, ако не намерите нищо друго, стига да отговаря на критериите. Продуктът не трябва да съдържа алкохол. Основното нещо е да почистите косата и скалпа добре. Ако в някакъв момент решите да спрете да използвате този метод и да се върнете към старите си грижи, тогава винаги трябва да правите това финално измиване. След това финално измиване всички продукти за грижа, които използвате, трябва да бъдат без сулфати, силикони и алкохол. Ако познавате метода по-добре, можете да се потопите в прекрасния свят на съставките (INCI) и да си изясните критериите още по-точно. Но това тук помага във всеки случай, когато стартирате.

От сега нататък можете да се сбогувате с топлината и въдуха на сешоара, машата и горещата вода. При този метод косата вече не се нуждае от тях. Можете също да премахнете четките и гребените. Всичко, от което се нуждаете за оформяне, са пръстите Ви, поне в началото. Въпреки това, можете да използвате груб гребен, когато разпределяте продукта за грижа, така че да можете да разплетете косата си.

Co-Wash

Когато косата се нуждае от почистване, ще ѝ правите измиване Co-Wash. Това означава, че косата и скалпа се измиват добре с балсам. Това не бива да е произволен продукт от магазина. И балсамът трябва да отговаря на критериите на метода. Така че и той трябва да е без сулфати, силикони и алкохол, както и да бъде много хидратиращ. Разнесете балсама щедро в косата си, измийте я по цялата дължина, без да забравяте скалпа, и накрая изплакнете с обилно количество вода. Ако се нуждаете от повече влага за косата си, можете да нанесете Leave-in-балсам в косата си и да го втриете във влажната си коса. Препоръчва се също косата да се подхранва веднъж седмично с маска за коса, която овлажнява косата. Една от най-важните ключови думи на метода е хидратация. Косата се нуждае от много влага!

Стайлинг продукти и Cast-коса

Докато косата е все още мокра, разпределете стайлинг продукта по Ваш избор в косата. Това може да бъде домашно приготвен гел от лен, или, ако нямате желание, закупен продукт ще свърши работа, стига да не съдържа сулфати, силикони или алкохол. Разпределете стайлинг продукта в косата, от корените до върховете. Мократа коса може да бъде подсушена с памучна тениска. След това можете да изсушите косата си естествено на въдуха, или да използвате сешоар с дифузор. Внимание: сешоарът трябва да издухва само студен въздух.
А има и коси, които са като оплетено гнездо. Такава коса се нарича Cast. Разбира се, косата не остава така. Повърхността се начупва с ръце, като се намачква косата. Официалното наименование на тази техника е Scrunch out the crunch. При този метод се появява коса, която е лъскава, мека и изсушена. Препоръчват се натурални масла, за да се разчупи коричката от Cast. Маслото от жожоба е идеално за фина коса, а арганово масло за гъста коса. Нанесете малко масло в ръцете си и разчупете Cast-та, като размачкате косата си. Стайлинг продуктът тук не се използва, за да оформя косата, а да я предпазва. Между другото, не е нужно да се ограничавате само до един продукт. Можете също да използвате няколко стайлинг продукта наведнъж, като крем за грижа за къдрици, стилизиращ мус или гел за коса.

Plopping

Един от начините за дефиниране на къдриците и да изсушите косата си, се нарича Plopping. Влажната коса, в която е разпределен стилизиращият продукт, първо се изсушава от излишната вода с тениска. Не използвайте хавлиена кърпа за косата си! Увийте тениската около косата си, но не като тюрбан, а оставете косата да пада като в чувал, покрийте косата и след това закрепете тениската около врата. Плопингът може да трае от 5 до 30 минути. След това оставете косата да изсъхне на въздуха, или с дифузора на сешоара и с хладен въздух. Когато косата е суха, може да се усети появата на споменатия каст. Просто размачкайте коричката и имате красива и мека коса.

Ананас

Преди лягане косата е връзва в най-високата точка на главата на хлабава опашка. Тази опашка се нарича "ананас". Ако косата е вързана колкото е възможно по-високо, не се търкат по възглавницата и не става на възели. Винаги използвайте мек ластик за коса. Молим, не спете с мокра коса.

Не забравяйте, че с този метод увредената коса няма да бъде поправена за една нощ. Дайте време на косата си. И дайте време на метода Curly Girl. Интернет и социалните медии са пълни с добри съвети. Във Facebook има многобройни групи на темата. Там можете да намерите и предложения за правилния избор на продукти.