Етикетиране на продуктите Част 2 - относно INCI

понеделник, 09. май 2016

Етикетиране на продуктите Част 2 - относно INCI

След като разгледахме трайността на козметичните продукти по-подробно, сега стигаме до информацията INCI.

"INCI? Никога не съм чувал за това." Това ще си помислят много от Вас. Но сте виждали тази информация много често.

Съкращението INCI означава Международна номенклатура на козметичните съставки. Това е просто международно валидна насока за обозначаването на съставките в козметичните продукти, почистващи препарати като сапуни и т.н. Ще намерите тази информация на всички козметични продукти, или на самия продукт, на опаковката или в листовката. (Понякога върху трите.)

Внимание при алегии

Информацията INCI е особено важна за хора, които са алергични към някои съставки. Така те имат възможността да проверят продуктите за опасни за тях съставки. При растителни съставки по стандарт се използва латинското наименование на растението. Затова понякога има отделен списък с българските имена на тези растения.

Наредби

Следните указания са изисквани в международен план:

  • Съставките трябва да бъдат описани в съответствие с техния дял от общото тегло в низходящ ред. Така че, първо винаги е веществото, което съставлява най-голям дял от продукта.

  • Вещества, които съставляват по-малко от един процент от теглото, не трябва да бъдат опоменати.

  • Използваните оцветители винаги се изброяват накрая. Няма фиксирана последователност за оцветители.

  • Ароматите не се посочват поотделно. Причината е, че един аромат често се състои от до 100 индивидуални аромата. Но ако се предполага, че някои от тях предизвикват алергии, те трябва да бъдат посочени отделно. В момента сред тях са 26 аромата.

Информация за потребителите

Тъй като не са изчислени точни проценти, списъкът INCI служи на потребителите предимно като информация. В допълнение, по този начин може да се изчисли концентрацията, в която се съдържат отделните съставки. Като правило, е добре да се запомни: колкото по-малко вещества се съдържат в даден продукт, толкова по-малък е рискът, на някое от тези вещества да се реагира с непоносимост.

Три класа съставки

За козметика има три класа, в които отделните съставки могат да бъдат разделени: основни съставки, активни и помощни съставки.

Основните съставки са срещаните естествено в кожата. Кожата се нуждае от тях, за да функционира правилно и да изпълняват своята защитна функция. Най-важният компонент на основните съставки са мазнини и масла.

Активни съставки са тези, които имат допълнително действие, в допълнение към подхранващите основни съставки. Те включват, например, всички витамини, ензими и киселини.

Помощните вещества придават на козметичения продукт допълнителни характеристики, като, например, приятна миризма. Това са аромати, парфюми, емулгатори, консерванти и т.н. Въпреки че отделните помощни съставки обикновено са в ниски концентрации, те могат да бъдат в много големи количества. Те често надминават основните и активните съставки заедно по своя брой.

Забележка: Данните INCI не са свидетелство за качество, тъй като не винаги са точни (например при парфюми).