Мед - лечебното чудо

Мед - лечебното чудо

Познанията за лечебната сила на меда са много стари. Но защо всъщност медът е толкова здравословен? Тайната се крие в неговите съставки.

Медът е сложен за получаване продукт. Една единствена пчела би трябвало да обиколи Земята до седем пъти за един килограм мед. Така че, явно трябва да си струва всичките усилия. И това е така. За пчелите медът е храна и източник на енергия, особено през зимата, но и при лошо време. И за хората той служи като източник на енергия, но има и други положителни ефекти.

Още древните египтяни са знаели за лечебните ефекти на меда преди хиляди години. Дори Хипократ, най-известният лекар на древността, е използвал антипиретичният ефект на меда и е третират с него повърхностни рани.

Безброй изследвания многократно са доказали това, което вече е известно, така или иначе: медът подкрепя с начина си на действие естествените лечебни процеси на организма.

Как действа медът?

Той не позволява развитието на бактерии, като лишава бактериите от вода, поради което те умират. Ензимът глюкозооксидаза, съдържащ се в меда, се превръща от тялото в дезинфекциращия водороден пероксид. Други полезни съставки като калций, желязо и магнезий стимулира имунната система.

Тази уникална комбинация от съставки, които идват от нектар, роса, цветен прашец и от самите пчели, е тайната.

Медът се състои до голяма степен от фруктоза и глюкоза, както и 15-23% вода. И около 2% ензими. Този протеинови съединения са толкова ефективни срещу бактерии. Те са произведени от пчелите и помагат на меда да се предпази от бактерии и да се запази.

Благодарение на отличните си свойства, медът може да бъде използвани като прекрасно козметично средство. Върху кожата той действа успокояващо и противовъзпалително. В козметичните продукти медът прави кожата мека. В грижата за лицето се използва най-вече за умотена, чувствителна и суха кожа. В шампоаните съставките на меда имат успокояващ ефект върху раздразнен и сух скалп.

На Ecco Verde имаме широка гама от продукти за козметични продукти с мед. Така и Вие можете да се възползвате от лечебните свойства на меда.