Може ли да се направи нещо против бръчките?

Може ли да се направи нещо против бръчките?

Всеки, рано или късно, има бръчки. Не може да се направи нищо. Въпросът е по-скоро, кога ще се появят бръчките и колко. На това, в действителност, може да се повлияе.

Добрата новина: Може да се забави или дори да се предотврати частично появата на бръчки. Но трябва да се направи нещо активно.

Лицето се променя с възрастта

Колкото повече остаряваме, толкова повече се променя лицето ни. Всеки вече е преживял това, по един или друг начин. Когато срещаме някого, когото не сме виждали от години, разликите са най-видими. Понякога дори фрапиращи.

Човекът може да се разпознае, разбира се, но се набиват на очи разликите, които вече не съответстват на образа, който имаме в паметта.

Тези промени настъпват с течение на времето, тъй като мускулатурата отслабва. Колкото по-слаби са мускулите, толкова по-променено е лицето ни - но не и към по-добро.

Гравитацията е безмилостна. Тя дърпа крайчетата на устата ни надолу. Челюстните мускули се отпускат. По този начин, за съжаление, се задейства верижна реакция. Когато увиснат крайчетата на устните, назолабиалната гънка се задълбочава. Подобно нещо се случва в областта на челото и очите.

Какво може да се направи конкретно против бръчки:

 • Тренинг: Това всъщност е интересно: тялото получава редовни физически упражнения, бива натоварено, така че да не се отпусне и да изглежда добре. А лицето получава най-много един крем. Но което важи за тялото, също така важи и за лицето. Редовна гимнастика подмладява лицето, помага в борбата с бръчките.
 • Масажи: след тренировка един масаж е идеален. В нашия модерен свят има дори и специални четки за това. Те стимулират лимфния поток и това помага за борба с торбички под очите.
 • Пилинг: Прилаган редовно, пилингът може да помогне на кожата по време на процеса на обновяване, тъй като старите, мъртви кожни клетки биват отстранени внимателно. И затоплящите ензимни пилинги се полезни за кожата.
 • Козметика: Разбира се, кремове и масла имат своето значение. Изберете продукт, който подхожда на Вашия тип кожа.
 • Усмихвайте се: Когато се смеем, това противодейства на ефека на гравитацията. Така че, официално имате разрешение да се усмихвате редовно и по този начин да направите активно нещо против бръчки.
 • Гримаси: Ефектът е подобен като при усмивката, но по-разнообразен. Чрез активиране на мускулите те остават стегнати. Изкривете устата си, набръчайте носа, издувайте бузите си и т.н. Най-добре го правете някъде, където сте сами. В противен случай, хората ще Ви гледат странно.
 • Защита от слънцето: Най-важното накрая. Предпазвайте кожата си от слънцето! UVA-лъчите са основна причина за преждевременното стареене на кожата. Ултравиолетовата светлината намалява дебелината на най-горния слой на кожата и кара кожата да старее изключително бързо. В допълнение, предпазвайте се от UVB-лъчите, които са отговорни за слънчеви изгаряния и рак на кожата, в най-лошия случай.
  Днес се смята, че UVA-лъчението може да е отговорно за до 80% от стареенето на кожата! То прониква много дълбоко в кожата и с течение на времето разлага влакната на съединителната тъкан.
  Така че, не подценявайте слънцето и се предпазвайте. Трябва, между другото, да избягвате твърде чести посещения на солариума. Ето още един пример, който илюстрира колко екстремен може да е ефектът на слънцето върху кожата.

Винаги помнете: усмихвайте се.