Набиране на средства за Международния ден на жената 2022!

Набиране на средства за Международния ден на жената 2022!

Жените бежанци

Можете ли да си представите, че трябва да напуснете родината си, заради война или защото принадлежите към преследвана етническа група? Дори бременна или с деца... Това, с което се сблъскват жените бежанци, не може и не трябва да се пренебрегва! На 8 март, Международния ден на жената, Ecco Verde ще подкрепи инициативата на Върховния комисариат на ООН за бежанците "Women on the Run", като промоцията важи до 10.03 включително.

В световен мащаб 82,4 милиона души са постоянно на път. Половината от тях са жени и момичета. Сегашната ситуация в Украйна драстично ни показва колко бързо бягството може да се превърне в последно средство за излизане от несигурна ситуация, дори в Европа.
68% от хората идват от 5 държави: Сирия, Венецуела, Афганистан, Южен Судан и Мианмар, като в много случаи най-засегнати са жените и момичетата. Например, през 2021 г. 80% от вътрешно население, принудено да напусне Афганистан, са жени и деца.

От друга страна, 85% от бежанците идват от страни с ниски доходи. Факт, който индустриализираните страни, за съжаление, не обичат да признават.

Когато собственият им живот е застрашен и няма изгледи за по-добро бъдеще за децата им, много жени имат само един изход: да избягат в друга държава или дори в друг континент. Мнозина вярват в "Рая- Европа", страната на неограничените възможности, където е лесно да се намери работа и дори да се учи. За съжаление, знаем, че реалността е съвсем различна и много от тях са блокирани в бежански лагери като Мория, без разрешителни за работа и без никакви перспективи. За много хора пътуването към Обетованата земя завършва в робство или сексуална експлоатация.

Никой не решава да избяга доброволно: преследването и/или заплахите принуждават мнозина да напуснат домовете си, да вложат много пари, време и страдания.

Условията за бягство са несигурни

Сексуално насилие, никаква защита и хигиенни грижи, често без храна в продължение на дни, при това COVID-19 допълнително усложни ситуацията.

За тези, които и преди пандемията са били в периферията на обществото или подложени на риск, положението се е влошило през последните две години. Например, насилието срещу жени бежанци се е увеличило, и то не само в родните им страни.

Нископлатените сектори и недекларираният труд са напълно разрушени от пандемията и в резултат на това много жени загубват работата си.

Заради пандемията бедността в много страни се увеличава. За съжаление там, където бедността се увеличава, се увеличават и принудителните бракове, детският труд и трафикът на хора. В цял свят много момичета бежанци са принудени да напуснат училище или да работят.

Защо жените бягат?

Жените обикновено бягат по същите причини като мъжете: политическа ангажираност, религиозни убеждения или принадлежност към определена етническа или социална група. Съществуват обаче и допълнителни причини, които не засягат мъжете по същия начин, като например сексуална експлоатация, генитално осакатяване, принудителен брак и домашно насилие.

Самото изселване е свързано с особени рискове за жените. Много от тях имат деца. За съжаление, достъпът до продукти за интимна хигиена, пелени и други подобни често е проблемен. А бременните и болните жени нямат достъп до медицински грижи.

Затова хуманитарните организации тук играят основна роля: те гарантират, че децата, родени извън държавата си, ще получат удостоверения за раждане. ВКБООН, също така, работи, за да гарантира, че майките могат да предадат гражданството си на децата, така че те да не останат без гражданство, и че специфичните нужди на жените се разглеждат адекватно в процедурите за предоставяне на убежище.

Въпреки всички тези пречки жените и момичетата проявяват голяма устойчивост, изобретателност и смелост, за да се справят с тези проблеми. В много случаи те намират сили да възстановят не само собствения си живот, но и този на семействата си.

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) се занимава специално с нуждите на жените във всички области. Това включва безопасни подслони и подходящи санитарни условия. Освен това организира програми, които помагат на жените и момичетата да подобрят лидерските си умения, да преодолеят пречките пред образованието и да се възползват от възможностите си.

Бихме искали да ви информираме за тази важна дейност на ВКБООН и да ви уведомим, че вие също можете да направите дарение.

С кампанията за Международния ден на жената от 8.03 до 10.03 включително подкрепяме програми за жените бежанци, като даряваме по 1€ от всяка направена поръчка.

Ако проявявате желание да направите директно дарение, може да използвате официалната дарителска сметка на ВКБООН:

  • Сметка на ВКБООН 0958 3600 300 в Bank Austria, BLZ 12000
  • IBAN: AT 3911 0000 95836 00300
  • BIC: BKAUATWW
  • Основание за плащане: "Frauen auf der Flucht".

БЛАГОДАРИМ ВИ!

С огромно удоволствие бихме желали да ви съобщим, че нашата дарителска кампания в периода 8.03.2022 г. - 10.03.2022 г. по случай Международния ден на жената, в която отделихме по 1€ от всяка направена поръчка от Ecco Verde, приключи.

Сумата, която успяхме да съберем от нашата инициатива, e: 6.237€! Тя ще бъде дарена на ВКБООН в подкрепа на жените бежанци!