Новите екологични опаковки!

Новите екологични опаковки!

Картонени кутии от тревна хартия

Картонените кутии и външната опаковка са част от живота ни. Дали като транспортна кутия или за защита на стъклени съдове - те са необходимо зло, но определено са по-екологични от пластмасовите опаковки.

Картон и хартия - няколко факта

Знаете ли, че Европа използва почти 77,5 милиона тона хартия и картон годишно? Предполага се годишен разход на хартия на глава от населението (в Германия и Австрия) от около 250 кг. За да се получи тази маса, са необходими 550 кг дървесина, 1300 кВтч енергия и до 13 000 литра вода. Това е много само за един човек. За щастие хартията и картонът могат да се рециклират, но рециклирането също изисква много енергия. И така, дали можем да произвеждаме опаковъчен картон с по-малко консумация на енергия и да го биоразграждаме, използвайки свой собствен компост? Някои хора са си задали този въпрос и са се опитали да издигнат външната опаковка на ново ниво: по-спестяваща ресурси, по-устойчива и по-екологична. Може ли да ви представим резултата: картонени кутии от тревна хартия!

Какво точно представлява тревната хартия?

Тревната хартия е уникално естествена и, както подсказва името, се състои от изсушена на слънце трева с част от отпадъчна хартия. За тази цел се използват зелени треви, които се срещат на площи, които така или иначе не се използват за земеделие и следователно са идеалната суровина. Не се притеснявайте, това не означава, че тази трева е отнета от животни! Не се използва нито за отглеждане, нито за храна на животни - така че е просто от неползвани поляни. Тревата за картонените кутии расте на местни ливади в близост до преработвателните предприятия за хартия - това спестява транспортни пътища и разходи, за които е известно, че са значителни при дървесината. Най-хубавото: тревата расте много по-бързо от дървото!

Спестяващо ресурси и екологично

Поради естествената мекота на тревата са необходими много по-малко енергия, вода и химикали за направата на хартия. За сравнение: един тон хартия, направена от дървесна маса, се нуждае от хиляди литри вода. За същото количество тревна хартия са ви необходими 2 литра. Това е голяма разлика!
Но емисиите на CO2 също са намалени със 75% при производството на тревна хартия. Това се обяснява не само с кратките транспортни пътища, но и с факта, че за производството не са необходими химикали, като минерално масло.

Ако сравните две или повече красиви кутии, ще забележите, че не само всяка има уникален модел, но и че мирише на прясно окосена трева. Освен това тревната хартия е не само красива, но и рециклируема и биоразградима.

Компостирането е чудесен начин да се избегнете боклука в дома ни. Тъй като процесът превръща отпадъците в богата на хранителни вещества почва, която от своя страна може да се използва в градината. Но преди кутията да попадне в компоста: ако е залепен етикет, не забравяйте първо да го премахнете!

Тук можете да намерите нашите марки, които вече опаковат своите продукти в кутии от тревна хартия.