Проверка на фактите по темата за кожата

Проверка на фактите по темата за кожата

Съществуват много дезинформация и митове, които витаят в необятния Интернет. Тук подлагаме на проверка пет факта по темата за кожата.

Колкото по-висок е слънцезащитният фактор в слънцезащитните продукти, толкова по-добре

Над определена стойност по-високият слънцезащитен фактор (SPF) вече няма толкова допълнителни ползи в сравнение с по-ниския SPF. Експертите обикновено препоръчват използването на слънцезащитни продукти със слънцезащитен фактор най-малко 30, тъй като това блокира 97% от UVB лъчите.

Може да си струва да се вземе по-висок слънцезащитен фактор, ако планирате да сте на открито повече от два до три часа - особено по време на обяд, т.е. в часовете с най-висока слънчево лъчение (от 10 до 14 часа). Но в повечето случаи по-високият слънцезащитен фактор не си струва допълнителните разходи.

Белегът, който едва се вижда, е отличителен белег на добрия хирург

Истинският професионализъм на хирурга си личи по това, което той или тя прави между отварянето и затварянето на раната. Докато хирурзите рутинно обръщат повече внимание на процедурите за лице (използване на тънки конци, поставяне на конците по-близо един до друг или избягване на използването на конци, доколкото е възможно), видът на белега говори малко за способността на хирурга.

Витамин Е кара белезите да изчезват

Има малко доказателства в подкрепа на това твърдение. Потърсете съвет от дерматолог, ако имате притеснения относно вида на белега. Има много начини за подобряване на вида на белези, включително лазерна терапия.

Кръстосването на краката причинява разширени вени

Има редица рискови фактори, които благоприятстват появата на разширени вени, но кръстосването на краката не е един от тях.

Генетичната предразположеност е един от най-важните аспекти, тъй като приблизително 80% от хората с разширени вени имат поне един родител със същото състояние.

Други фактори, които правят човек склонен към поява на разширени вени, са

  • заседнал начин на живот
  • високо кръвно налягане
  • пушене
  • бременност
  • наднормено тегло
  • или работа, която изисква дълги периоди на стоене прав

Ако вече имате разширени вени, може да ви помогне да вдигате крака си и да носите компресионни чорапи. Но дали кръстосвате крака или не, не влияе върху това дали ще имате разширени вени или не.

Масажът на главата може да предотврати оплешивяване

Няма доказателства, че редовните масажи на скалпа предотвратяват оплешивяването, колкото и примамливо да е да се вярва.

Ако видите нещо необичайно по кожата си или сте загрижени за това как да поддържате кожата си здрава, говорете с лекар или дерматолог. И ако чуете някой да повтаря споменатите митове за кожата, можете да го коригирате.