ЕС ограничава консерванти

ЕС ограничи използването на консерванти в козметични продукти. По този начин се цели да се намали рискът от кожни алергии и особено малките деца да бъдат защитени. Какви проблеми има с консервантите, че трябва отчасти дори да бъдат забранени, и как стои въпросът с натуралната козметика, ще научите тук.

От две седмици са забранени веществата метилов хлоро-изотиазолинон и метилизотиазолинон (MCI/MI) и не са допустими в продукти, които не се изплакват (напр. кожни кремове). В душ гелове и шампоани е позволено те да се използват в малки количества.

Още през април бяха забранени два други консерванта: пропилпарабен и бутилпарабен. Те са забранени при козметични продукти, които са предназначени за областта на пелените при деца под 3 години. В тези части на тялото усвояването на веществата  може да бъдe по-високo, отколкото другаде, чрез раздразнения по кожата или плътното прилепване на памперса. За други продукти важат нови по-ниски максимални стойности за тези две вещества.

Всъщност, консервантите имат своята роля в козметичните продукти. Без тях някои козметични продукти ще трябва да се съхраняват в хладилник, те не биха били толкова трайни и може евентуално да бъдат заразени с патогени.

Много от веществата, използвани за консервиране, обаче, се произвежда по синтетичен път, и затова понякога са много агресивни. Подозира се, че са основната причина за алергии и реакции на непоносимост. Някои дори се смятат са канцерогенни.

Истинската натурална козметика не съдържа такива синтетични вещества. За консервиране се използват други вещества.

Днес основно условие за производството на козметични продукти без синтетични консерванти е високият стандарт на хигиена. С въздухопречиствателна станция, редовна дезинфекция с пара или алкохол и безупречни суровини се работи без бактерии, доколкото е възможно.

Като консервант в натуралната козметика се използват, например, алкохол, етерични масла, прополис или витамин Е. Те са предназначени за предотвратяване на замърсяването на продуктите с бактерии.

Много стандарти за натуралната козметика позволяват също и идентични с естествените консерванти. Тези вещества биват възпроизведени в лаборатория, но имат същата молекулна структура, която се среща в природата - те са химически идентични на естествените вещества. Кои идентични с естествените вещества са разрешени за съответния сертификат е дефинирано в стандартите на съответните сертификати. Често срещан пример е калиев сорбат (INCI = Potassium Sorbate), сол на сорбиновата киселина, която се среща естествено в неузрели плодове офика. Тези идентични с естествените вещества проявяват много нисък алергенен потенциал, поради което те отдавна се използват и за консервиране на храни.

Всички козметични продукти имат или срок на годност или PAO (англ. period after opening). Последното посочва колко дълго един козметичен продукт може да се използва след отваряне, без да причинява вреда на потребителя. За PAO се използва конкретен символ, представляващ отворен крем. Вътре има номер, който показва срока на трайност в месеци (М) или години (А) .

Тези данни се прилагат за всички козметични продукти, които имат минимален срок на годност повече от 30 месеца. Всички останали продукти имат класически срок на годност.

Има и козметични продукти, които се правят напълно без консерванти. Затова, много от тези продукти трябва да се разклатят преди употреба. Може също да се случи те да променят цвета си. Това е естествен процес, който щеше да го има в много козметични продукти, ако те бяха без консерванти. Такива промени не са признак на лошо качество, а доказателства за натуралност. В рамките на срока на годност тези промени са напълно безопасни и продуктът може да се използва безпроблемно.

За да се радвате възможно най-дълго на натурален козметичен продукт, можете да следвате няколко съвета: трябва да се съхраняват на хладно, сухо и тъмно място, да се затварят веднага след употреба и винаги да използвате с чисти ръце, или още по-добре, с шпатула.