Кожни проблеми: Как да разпознаваме причините

Кожни проблеми: Как да разпознаваме причините

Открийте какво стресира кожата ви и води до проблеми.

Ако имате чувствителна кожа, можете да се отчаяте, опитвайки се да разберете какво причинява проблемите. Това, което при един човек води до възобновяване на проблемите, при друг може да не причини такива симптоми. Това затруднява намирането на решение.

Има обаче няколко общи фактора, за които е известно, че могат да причинят промени в кожата. Ако разберем кои са тези фактори, това ще може да ни помогне да намерим нещата, които са най-стресиращи за нашата кожа. Нека да разгледаме тези фактори по-отблизо:

Хранене

Нашата кожа поема и задачи като система за отделяне, за да се отървем от неща, от които тялото ни вече не се нуждае. Така че това, което ядем, има голямо влияние върху това, как ще се държи нашата кожа.

Понастоящем има много известни хранителни непоносимости, включително към млечни продукти, яйца или ядки. Списъкът е почти безкраен. Ферментиралите храни съдържат например много хистамин, който може да причини екземи или псориазис. Препоръчваме да си водите дневник на храната. Така ще можете да разпознаете с течение на времето евентуални непоносимости.

Стрес

Ако сме стресирани или уморени, това отслабва нашата имунна система, което на свой ред може да причини проблемите. Причината е, че хормоните, освободени при стрес, могат да забавят функциите на кожата. Постоянният стрес може по този начин да засегне кожната бариера, тя става чувствителна.

Когато стресът е причина за появата на кожни проблеми, трябва активно да потърсите начини да се отпуснете. С медитация, йога, автогенно обучение или просто четене на добра книга може да се намали нивото на стрес. А и също трябва да спите колкото е възможно повече.

Хормони

Хормоналните колебания също повлияват на здравето на кожата. Например, много жени изпитват ежемесечни проблеми около менструалния си цикъл. Тогава е важно да се обърне внимание на приема на витамин B-6. Това може да помогне за регулиране на хормонални дисбаланси. (Най-добре е винаги да се съветвате с лекар.)

Но има и много други фактори, които могат да разстроят баланса на хормоните. Липсата на сън и стрес вече бяха споменати, здравословни проблеми или прием на противозачатъчни хапчета също могат да играят роля.

Ако смятате, че нарушеното хормонално равновесие е причина за кожните ви проблеми, трябва да поговорите с вашия семеен лекар за това.

Околната среда

През зимата навън има студен въздух, а в жилищата изключително сух, през лятото интензивното слънце може да дехидратира кожата и да я направи по-податлива на проблеми. Освен това има замърсяване на въздуха, ежедневна мръсотия... Нашата кожа ни защитава, но отчасти и поглъща тези замърсявания.

Напасването на рутинната грижа за кожата към съответния сезон може да помогне за намаляване на негативните ефекти от влиянията на околната среда. Освен това, винаги трябва да почиствате кожата вечер, за да я освободите от остатъците от грима, мръсотия и замърсявания.

Химикали

Химикали, които дразнят кожата, се намират в продуктите, а също и в дрехите.

Най-добрата предпазна мярка е контролът. Имайте навика да проверявате информацията INCI за съставките на гърба на продуктите. Това е единственият начин да знаете какво ще приложите върху кожата си.

Кожата може да реагира на всяка съставка. Можете да си водите дневник на кожата. Ако пишете там кои продукти използвате ежедневно и кога по кожата има обрив, можете да разпознаете модела с течение на времето и да намерите проблематичните вещества.

Разпознаването на причините кожата да реагира с алергия не е лесно, но се надяваме да ви помогнем малко с този текст.

Междувременно има и много марки за естествена козметика, които са специализирани за уждите на чувствителна и нежна кожа; една такава марката е, например, Pai Skincare. Продуктите на Pai не съдържат дразнещи химикали или алкохол и успокояват и възстановяват чувствителната или алергична кожа.