Драконова кръв

Открийте с нас кое е това вещество, носещо толкова приказно име.

То се нарича Драконова кръв и е екстракт от червена смола, която се получава от различни растения. Неговата научно наименование е Croton Lechleri.

Това ценно вещество се използва за различни цели още от древността, например в медицината или за изгаряне (подобно на тамян). И днес това вещество още се използва в козметиката и фармацевтиката. Добива на смолата е много лесен. На съответното растение се правят разрези в областта на стъблото или на клоните, от които после капе ценната смолата.

В древността се е смятало, че изгарянето на ценната смолата прогонва злото, отрицателното се обръща и може да привлече любов и щастие. В действителност, смолата, която е известна предимно в Южна Америка, има различни лечебни сили. Тя се използва при малария, главоболие, анемия, ...

Чрез проучвания днес са открити и нейните отлични козметични ефекти срещу появата на бръчки. Драконовата кръв синтезира, като масло или като съставка, водонепроницаем филм върху кожата, който не позволява на водата, съдържаща се в кожата да се изпари. Тя се препоръчва, за да се предпази кожата от свободните радикали и стрии, без да се натоварва. Croton lechleri ​​подобрява текстурата на кожата и облекчава щети, причинени от UVB-лъчите.

В допълнение, смолата има антикоагулантни свойства, така че може да бъде използвана за лечение на рани, екзема и други кожни проблеми. Лечебният процес се подпомага от съдържащите се таспини, защото те са вещество, което стимулира клетъчното изцеление. В допълнение, драконовата кръв съдържа проантоцианидини. Зад този термин се крие вещество, което ускорява заздравяването на рани.

Дори и днес шаманите в Южна Америка използват лечебни растения в магически ритуали, включително и драконова кръв.

Химичният състав на Croton Lechleri ​​е сложен. Съдържа главно проантоцианидини, танини, алкалоиди и лигнани. Драконова кръв може да се използва както вътрешно, като медикамент, така и външно. За прием често се предписва за лечение на различни заболявания, включително и дизентерия, язви, кашлица и уртикария. Прилагано външно, се използва за козметични цели: да се намали сърбеж при ухапвания от насекоми, възпаление на устната кухина, херпес, хемороиди и ревматизъм.