Кампания за набиране на средства за Международния ден на жените 2021

Кампания за набиране на средства за Международния ден на жените 2021

Международен ден на жената - кампания за набиране на средства за защитени жилища за жени

Дори през 21-ви век насилието над жени все още е актуална тема. Ние желаем да говорим за това открито. Ето защо стартирахме кампания за набиране на средства на 8. март в Международния ден на жената. Ще дарим по едно евро от всяка поръчка на Асоциацията за австрийски автономни защитени жилища за жени - Verein Autonome Österreichische Frauenhäuser, където пострадалите получават подкрепа и бърза помощ - защото ние не искаме да отвръщаме поглед!

Всяка трета жена е жертва на физическо и / или сексуално насилие

За съжаление статистиката е потресаваща: Всъщност над 30% от жените по света все още са засегнати от насилие. Така че, ако пиете кафе с две приятелки, статистически един от тях е жертва на насилие. Още по-трагично е, че почти 70% от всички жертви на убийства на жени са убити от техния мъж (или бивш партньор). Това означава, че домашното насилие се разглежда като основната причина за смърт или увреждане на здравето при жените (между 16 и 44 години) и дори изпреварва раковите и пътнотранспортните произшествия в статистиката.

Дефиницията за насилие обаче не е толкова лесна. Кога една реакция се счита за насилие? Кое се смята за насилие в спор с партньора? Юридически списъкът с престъпленията на насилие е дълъг:

  • (Тежка) телесна повреда
  • Имъчване или пренебрегване
  • Лишаване от свобода
  • Принуда
  • Опасна заплаха
  • Постоянно преследване / дебнене
  • Продължаващо използване на насилие
  • Изнасилване и др.

Повече от половината от всички жени се сблъскват под някаква форма със сексуален тормоз през живота си. Но не само сексуалните посегателства са на дневен ред, така да се каже, защото психологическото насилие се среща и в много семейства. Следователно не е изненадващо, че германско проучване показа, че 42% от разпитаните жени са преживели форми на психологическо насилие като сплашване, агресивно крещене, клевета, заплахи и унижения до психически тормоз.

Преследването засяга 18% от всички жени

Според официалната дефиниция дебненето, известно още като „постоянно преследване“, също е насилствено престъпление. Може да се приеме, че броят на неотчетените случаи е много по-голям. Ако имате чувството, че ви преследват или се чувствате неудобно, тогава можете / трябва да съобщите за това веднага! Ако другият човек не приема отказ, определено трябва да потърсите подкрепа бързо!

Какво мога да направя аз самата?

Не си затваряйте очите, когато видите или чуете нещо! Няма значение дали познавате съответния човек или не. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да следите ситуацията и да потърсите помощ, ако е необходимо. Всяка жена, която е в нужда или опасност, ще бъде благодарна за ангажимента и подкрепата!

8. март 2021 г. - даряваме по 1 евро за вашата поръчка!