Бакучиол - героят в грижата за кожата

Бакучиол - героят в грижата за кожата

Идеален като средство против стареене и акне

Бакучиол - какво всъщност е това?

Терминът в момента е в устата на всички и се възхвалява като модна съставка в грижата за кожата. Това е активна съставка, която се получава от листата и семената на растението Psoralea corylifolia – известно още като детелина Псоралея корилифолия. Едногодишното растение идва от Индия и Шри Ланка, където расте 50-90 см високо и има бледолилави цветове в къси, компактни, редуващи се метлици. Името му Бакучиол идва от санскритското име на растението: Бакучи или Бабчи.

Psoralea corylifolia се използва в традиционната медицина в Китай и Индия от дълго време. Растението съдържа множество фитохимикали, включително флавоноиди, кумарини и меротерпени. Бакучиолът е и мощен антиоксидант, който предпазва кожата от замърсяване и свободни радикали.

Ползите от бакучиол в грижата за кожата

Благодарение на своя състав, бакучиолът се счита за истинска, деликатна и естествена алтернатива на ретинола. Това е функционална аналогова съставка, която, макар да действа по подобен начин на ретинола, не носи страничните му ефекти.

Като синтетичен, но изключително ефективен вариант на витамин А, ретиноидите предлагат многобройни предимства в грижата против стареене, но трябва да се ползват с повишено внимание. Те просто не са подходящи за чувствителни типове кожа, често предизвикват дразнене и осигуряват фоточувствителност, което от своя страна може да доведе до фототоксична реакция на кожата.

Бакучиолът, за разлика от ретинола, е естествена, сравнително млада активна съставка за грижа за кожата, но предлага същите предимства без известните недостатъци на ретинола.

Препоръчва се при:

  • Хиперпигментация - също причинена и от светлина
  • Бръчки и фини линии
  • Загуба на еластичност и текстура
  • Матов, блед тон на кожата
  • Акне

Преди всичко, добрата поносимост - също и при чувствителната кожа - прави Bakuchiol толкова интересен за грижа за кожата. Освен това, той не е фотосенсибилизиращ като синтетичния си братовчед. Въпреки това - и това в никакъв случай не трябва да остава неотбелязано в този момент - съветваме да не излизате навън без слънцезащита. Доказано е, че UVA лъчите насърчава стареенето на кожата и може да причини увреждане от слънцето – само поради тази причина защитата от слънцето винаги трябва да бъде част от ежедневната сутрешна рутина, независимо кои съставки за грижа се използват.

В допълнение, Bakuchiol има добра фотостабилност, което означава, че активната съставка не губи своята ефективност и не се разпада под действието на UV лъчите. Благодарение на антиоксидантните си свойства, активната съставка също така предпазва кожата от свободните радикали.

Също така се понася добре с други активни съставки, поради което на практика няма ограничения за едновременната употреба на козметика с други активни съставки. Препоръчително е само да не използвате ензимни или киселинни пилинги по време на грижа с Bakuchiol, тъй като това може да доведе до нежелана фоточувствителност на кожата.

Екстрактът от Psoralea corylifolia подпомага целостта на извънклетъчния матрикс и по този начин осигурява повишена дебелина на кожата чрез по-твърда съединителна тъкан, като се стимулира синтеза на колаген. В същото време се насърчава регенерацията на горните слоеве на кожата, което осигурява нов блясък и равномерност. По този начин се намаляват пигментните петна и целият тен изглежда по-стегнат и свеж.

Но бакучиолът се използва и при акне и е предназначен да се конкурира сериозно с изпитаната салицилова киселина. Активната съставка е активна и в четирите етапа на процеса при акне: свежда до минимум натрупването на комедогенен материал в порите, противодейства на излишното производство на себум, има противовъзпалителни свойства и има положителен ефект върху свързаната с възпалението пигментация.

Бакучиол в рутината за красота

Тъй като всяка рутина за грижа за кожата може да бъде толкова добра, колкото ежедневната рутина за красота в нейната цялост, нежното, но цялостно почистване и добрата защита срещу UV лъчите са от съществено значение! Бакучиол се използва предимно под формата на серуми като допълнителна грижа и може да се използва като междинна стъпка след почистване и преди ежедневния овлажняващ крем. Ако не искате да прекарвате толкова много време с различни стъпки за грижа, можете да смесите няколко капки серум от бакучиол в количеството дневен или нощен крем, който обикновено се използва. Не забравяйте слънцезащитен крем сутрин след това, за да може кожата ви да остане красива!