Какво представляват комедогенните съставки?

Какво представляват комедогенните съставки?

Комедогенността на дадено вещество показва каква е вероятността да се появят пъпчици при употреба. Това е особено важно за хора с мазна или комбинирана кожа.

Какво означава комедогенен?

Много малко хора са запознати с термина „комедогенен“. Нищо чудно, тъй като терминът изобщо не се използва в ежедневната употреба на езика. По принцип терминът комедогенност описва свойството на съставка или продукт да запушва порите, което впоследствие може да доведе до пъпчици и черни точки.

Винаги ли комедогенните продукти водят до пъпчици?

Не. Комедогенността на дадена съставка не показва дали ще има пъпчици по кожата или не. Не можем да разделим съставки и продукти на „комедогенни“ и „не-комедогенни“. Става въпрос за скала на вероятността по която са наредени всички продукти. Някои вещества са по-комедогенни, други по-малко.

Но това не означава, че силно комедогенен продукт наистина води до пъпчици. В крайна сметка всеки е различен и затова кожата винаги реагира различно. Изпробвайте.

Скалата за комедогенност (вижте по-долу) е полезна за хора, които постоянно се борят с проблемна кожа. Може би използвате силно комедогенен продукт, който е причина и изобщо не го знаете.

Ето един пример: Кокосовото масло е доста силно комедогенно, но може да направи чудеса при суха кожа без никакви пъпчици. Те обаче могат да се появят при използване на кокосово масло върху мазна кожа.

Растителни масла: също комедогенни

Много от комедогенните съставки не се срещат в естествената козметика. Има безброй синтетични вещества, които се съдържат в конвенционалната козметика и имат комедогенен ефект. Те включват напр. PEGS или силикони, различни синтетични повърхностно активни вещества, но също така и мазнини на основата на минерални масла. Всички тези вещества не се срещат в естествената козметика.

Това, че веществото е естествено, не означава, че не може да доведе до пъпчици. Много растителни масла също са комедогенни. Тези масла се използват естествено в много натурални козметични продукти, защото се грижат за кожата интензивно. Те обаче могат да запушат порите. Просто опитайте. Колкото по-добре познаваме собствената си кожа, толкова по-лесно можем да избегнем вещества, които причиняват пъпчици по кожата. В началото можете да се придържате към списъци, когато става въпрос за изпробване и тестване на различни продукти.

Комедогенна скала за различни растителни масла

Особено хората с комбинирана кожа или по-мазна кожа трябва да обърнат внимание на комедогенността на съставките и продуктите. Ето списък на няколко съставки и техните комедогенни ефекти. Колкото по-голямо е числото, толкова по-силна е комедогенността.

 1. Ниво:
  Арганово масло
  Пчелен восък
  Масло от семена на нар
  Масло от шипка
  Масло от жожоба
  Масло от нийм
  Масло от шеа
  Слънчогледово масло
  Сквален
  Масло от гроздови семки
  Масло от дива роза
 2. Ниво:
  Зехтин
  Масло от прасковени костилки
  Сусамово масло
 3. Ниво:
  Какаово масло
  Кокосово масло
  Кокосово олио
 4. Ниво:
  Ленено масло

Кокосово масло: полезно или не?

Кокосовото масло е нож с две остриета за кожата ни. От една страна, то има прекрасни свойства за грижа за кожата, но от друга страна има сравнително силен комедогенен ефект. Причината за това е, че кокосовото масло наистина не прониква в кожата поради състава си, а образува слой върху кожата.

Отново възниква въпросът как вашата кожа реагира на кокосовото масло. Трябва да го изпробвате. Ако няма пъпки, когато го използвате, тогава кожата ви го понася добре и можете спокойно да го използвате.

Особено хората с нормална, чувствителна или склонна към акне кожа понасят кокосовото масло предимно без никакви проблеми. Тъй като има антибактериален ефект, то е дори много подходящо за грижа при акне.

По принцип хората с мазна кожа, комбинирана кожа или много суха кожа (кокосовото масло предотвратява абсорбцията на вода и липиди) трябва да бъдат внимателни с кокосовото масло.

Просто тествайте дали кожата ви може да се справи.