Мака - коренът за грижа за кожата

Мака - коренът за грижа за кожата

Мака, или Lepidium meyenii, е корен, който расте в Южна Америка, по-специално в Андите в Перу на височина от 3500 до 4500 метра. Името "Maca" произлиза от две думи на местния език Ketschua. "Ма означава" растяло в планините" и "ca"означава"храна, която укрепва".

Растението принадлежи към семейството на Кръстоцветните и по този начин е тясно свързано с градински кресон и по-широко с броколи или зеле. Тъй като растението расте толкова нависоко, то също е изложено на екстремни метеорологични условия. Високите температурни колебания, постоянните силни ветрове и интензивната UV лъчи са характерни за тази височина. Това е изключително стабилно растение с висока устойчивост.

Мака е използвана от местните перуански племена от около две хиляди години, за да се увеличи енергията и издръжливостта. Мака не само укрепва, но и е полезна за кожата ни. Доказано е, че мака увеличава сиянието на кожата и увеличава нейната лъчезарност. Освен това, мака има ефекти на преструктуриране. Това означава, че растението намалява появата на бръчки и стимулира обновяването на клетките, което го прави идеална съставка за грижата за зряла, суха или уморена кожа.

Така това перуанско растение помага на кожата да старее грациозно - ще изглежда добре дори след много години и по много естествен начин.

Тук имаме пилинг с Мака като съставка: Обновяващ пилинг Renewing Plant Seed Peeling Baobab Raspberry от Pure Skin Food.

Идеално и като храна

Коренът мака не само може да подхрани кожата, но и се яде. В Южна Америка корените се консумират сурови, варени или сушени. Корените имат висока хранителна стойност и някои стимулиращи свойства. Маката е богат на протеини, сложни въглехидрати, фибри, различни витамини, фосфор, желязо и мед. В допълнение, корените съдържат много фитохимикали.

Най-лесният начин е мака да се консумира като прах. Мака на прах има вкусен, леко земен вкус и е идеален за шейкове, сокове, като съставка в зърнени храни и за добавка в печива или енергийни барове. Ако искате да опитате мака, тук предлагме лесна рецепта за смутита.

Мака Super Smoothie

Съставки

  • 250 мл. растително мляко (бадемово, соево или овесено мляко)
  • 2 големи банана (може и замразени)
  • 1 супена лъжица мака на прах
  • 1 супена лъжица фъстъчено масло
  • 1 ванилия

Приготвяне

  • Нарежете шушулката ванилия по дължина и изстържете сърцевината.
  • Поставете ванилията заедно с останалите съставки в блендер.
  • Разбърквайте, докато течността добие кремообразна текстура.
  • Насладете се.