Твърд шампоан или сапун за коса? Каква е разликата?

Твърд шампоан или сапун за коса? Каква е разликата?

Вече можем да се сбогуваме с пластмасовите бутилки за шампоани и да използваме продукти, които изискват минимална опаковка - и все пак вършат чудесна работа! Но не винаги е толкова лесно да се ориентираме по различните наименования.

Производителите на натурална козметика не ги разграничават и обикновено използват термина „твърд шампоан“, поради което може да бъде трудно да се ориентираме сред големия избор от продукти. Въпреки това трябва да се прави разлика между твърд шампоан и сапуни за коса.

Твърди шампоани

Твърдите шампоани са екологична алтернатива на течните шампоани. Съставът им е подобен на този на течен шампоан, от който е отстранена водата. Те се състоят от различни повърхностно активни вещества, масла, парфюми и оцветители. Твърдите шампоани се пенят също толкова добре, колкото и течните, но те са много по-практични. Едно парче твърд шампоан съответства на две до три бутилки течен шампоан. Стойността на pH на твърдия шампоан като цяло е същата като естествената pH стойност на кожата и няма досадно изтичане при пътуване.

Сапуни за коса

Сапуните за коса са сапуни за почистване на косата. Те се получават чрез осапуняване на мазнини и масла с луга. Продуктите имат алкална стойност на pH, поради което се препоръчва извършването на така нареченото "кисело изплакване" след измиване с шампоан. Това е изплакване с водно-кисел разтвор, т.е. вода, смесена с оцет или лимон.

Изплакването с киселина има много предимства: Затваря люспите на косата, придава прекрасен блясък и предотвратява натрупването на варовик върху косата. Направата е много лесна: просто разредете супена лъжица оцет или чаена лъжичка лимонена киселина в литър вода. За тези, които винаги бързат или просто не искат сами да приготвят този микс, ние имаме готова за употреба алтернатива тук от Maternatura.

Има безброй варианти и за двата вида продукти. Междувременно все повече компании виждат предимството на твърдите продукти за почистване на косата и предлагат сапуни и твърди шампоани за всички типове коса и за всеки вкус. Докато сапуните за коса имат опростени форми, твърдите шампоани са по-лесни за използване, тъй като не се нуждаят от етапа с допълнително изплакване с киселина. Затова са идеални за преминаване от течни към твърди продукти за почистване на косата.

Сега, когато знаете с кой продукт как действа, можете да изберете този, който е най-подходящ за вас. Ето няколко съвета за използването на тези продукти:

Твърдите продукти са практични, компактни, леки, икономични и спестяват място. Просто го разтрийте между ръцете си, за да създадете пяна, която след това да се нанесе върху косата, като масажирате скалпа директно със сапуна или ръцете. Необходимо е само малко количество.

Важно е продуктите да се съхраняват добре и да се предпазват от вода, за да могат да изсъхнат добре след употреба върху сапунерка.

Тези твърди продукти са изключително практични при пътуване, защото лесно могат да се носят в ръчния багаж. Просто ги поставете изсушени в сапунерка или друг съд.

Елате и открийте нашите твърди шампоани и нашата гама сапуни за коса!