Защита от слънцето през зимата

Защита от слънцето през зимата

Добре защитени през студения сезон

Дните стават все по-кратки, а силата на слънцето намалява. Но въпреки че през есента и зимата то не грее толкова постоянно, колкото през лятото, ултравиолетовите лъчи все още достигат до земята. Ето защо слънцезащитата не е само летен проблем - кожата трябва да бъде добре защитена от UV лъчите и през зимата.

Независимо дали карате ски, сноуборд или се разхождате - лицето и устните ви в частност се нуждаят от достатъчна защита от слънцето, дори и през зимата. Затова добрият слънцезащитен крем е също толкова важна част от екипировката ви, колкото каската, шапката и ръкавиците. Защото дори и през зимата слънцето да не се усеща толкова топло, интензивността на UVB и UVA лъчите се увеличава с около 20 % на всеки 100 метра надморска височина. Това означава, че рискът от слънчево изгаряне през зимния ден в планината често е по-висок, отколкото през лятната почивка на плажа. Освен това снегът отразява до 90 процента от UV лъчите, така че те достигат до кожата и отдолу и отстрани.

Какъв слънцезащитен фактор ми е необходим?

В снега и в планината трябва да се ориентирате към разгара на лятото и да нанасяте слънцезащитен крем с SPF 50. Освен това е особено важно при ниски температури да използвате слънцезащитен крем, който съдържа малко вода, за да предпазите кожата от студа.
Не забравяйте устните си: Те не разполагат нито с мастни жлези, нито със собствена слънцезащита. Затова на всяка надморска височина е препоръчително да използвате овлажняващ крем за устни с UV защита.

Дебел слой крем в хижата?

Дебелият слой слънцезащитен крем предпазва и от студ - въпреки това слоят крем често се възприема като много неприятен в топлата хижа, тъй като кожата под него започва да се поти. Затова е най-добре да отстраните слоя крем с мека кърпа и да нанесете отново пресен крем преди следващото спускане.