Ферментирали съставки в козметиката

Ферментирали съставки в козметиката

Когато се спомене ферментация, обикновено се правят асоциации с храни. Не е чудно, тъй като съществува голямо разнообразие от ферментирали храни. Ферментацията играе важна роля в тяхното производство и съхранение – без нея нямаше да имаме храни като кисело зеле, мисо, чай и сирене – да не забравяме и бирата и виното.

Какво е ферментация?

Ферментацията е научното наименование за процеса на ферментация. При него с помощта на различни гъбички или бактерии органични вещества се преобразуват. Въпреки това: ферментацията в по-тесния смисъл е само част от този по-широк процес. Обикновено за ферментационните процеси се използват специални съдове, наречени ферментатори.

Бъдещето на козметиката?

Напоследък ферментиралите съставки все по-често намират приложение и в козметичните продукти. Това открива много нови възможности, тъй като в зависимост от начина на добиване, съставът на суровината варира. При натуралните козметични суровини важи още и това, че благодарение на своя сложен състав те често имат по-широкообхватно подхранващо действие в сравнение със синтетичните им аналози. Биоферментацията на растителни козметични суровини извежда тези разнообразни действия на ново ниво.

Процес на производство

Първоначално растителни суровини като тиква, бамбук или чили се поставят във ферментатора. Там микроорганизми преобразуват суровините във ферменти. При този процес се образуват вещества, които иначе не биха могли да бъдат произведени или биха били изключително трудни за създаване. Те притежават много положителни свойства. Например често са особено добре поносими, тъй като ферментацията превръща алергенни протеини частично в неалергенни вещества. Ферментиралите съставки проявяват допълнителни подхранващи ефекти – в зависимост от използваната суровина. Освен това, ферментацията прави много растителни съставки по-достъпни – така се подобрява тяхната бионаличност и те се усвояват и абсорбират по-лесно от организма.

Ето няколко примера:

  • Кокосов фермент – получава се от кокосова пулпа. Интензивно подхранва и осигурява дълбока хидратация. Освен това ферментацията придава и антимикробно действие, което позволява тази натурална съставка да замести синтетични консерванти.
  • Тиквен фермент – изглажда и има лек ексфолиращ ефект. Грижи се за увредена коса и ѝ придава здрав блясък.
  • Чили фермент – благодарение на ферментацията предотвратява кожни раздразнения и стимулира кръвообращението, което подпомага по-доброто усвояване на активните вещества от кожата.

В Ecco Verde вече предлагаме няколко марки с продукти, съдържащи ферментирали съставки, сред тях са:

WHAMISA: Тази марка е символ на чиста натурална козметика с био качество. Произхожда от Корея, а името ѝ означава цвете (Wha), красота (Mi) и числото четири (Sa), което символизира четирите основни съставки, върху които е съсредоточено вниманието: цветя, плодове, семена и корени.

100% Pure: Американската козметична марка също използва ферментирали съставки в своя козметична линия. Биоферментиралата оризова вода е богата на витамини и ензими, които подхранват кожата и изравняват тена.

Delidea: Италианският производител залага във своята линия с боровинка и лотосов цвят на ферментирали активни вещества. Тези биоферменти от лотос притежават анти-ейдж ефект.