Ферментирали съставки в козметиката

Ферментирали съставки в козметиката

Когато споменем ферментация, обикновено се появяват асоциации с храна. Не е чудно, защото има разнообразие от ферментирали храни. При тях ферментацията играе важна роля в производството и консервирането, без тях няма да имаме храни като кисело зеле, мисо, чай и сирене - и нека не забравяме за бирата и виното.

Какво е ферментация?

Ферментацията е технически термин за вкисване. В процеса органични вещества се трансформират с помощта на различни гъбички или бактерии. Като: вкисване не е съвсем правилно, защото е само част от ферментацията. За повечето ферментационни процеси се използват специални съдове, наречени ферментатори.

Бъдещето на козметиката?

Напоследък ферментиралите съставки намират все по-голяма употреба в козметичните продукти. Това отваря много нови пътища, защото в зависимост от това как се получава дадена суровина, негйният състав е различен. Освен това, при природните козметични суровини често имат по-широк подхранващ ефект, отколкото синтетичните им еквиваленти, поради техния сложен състав. Био-ферментацията на растителни козметични суровини издига тези разнообразни ефекти на ново ниво.

Производствен процес

Първо се добавят растителни суровини от тиква, бамбук или чили в ферментатора. Там микроорганизмите превръщат суровините във ферменти. Когато това се случи, се създават вещества, които инач са трудни или невъзможни за производство. Те имат много положителни ефекти. Така например, те често са особено добре поносими, тъй като ферментационните алергени частично се превръщат в неалергични вещества. Ферментиралите вещества развиват допълнителни подхранващи свойства - в зависимост от използваната суровина. В допълнение, много от растителните съставки са достъпни само чрез процеса на ферментация, така че бионаличността се подобрява, което ги прави по-лесно абсорбируеми и усвояеми от тялото.

Ето няколко примера:

  • Кокосовият фермент се произвежда от кокосово месо. То подхранва интензивно и осигурява богата хидратация. Към това се добавя и антимикробен ефект от ферментацията, който позволява тази естествена съставка да замести синтетичните консерванти.
  • Тиквеният фермент изглажда и развива лек пилинг ефект. Увредената коса е подхранена и отново здрава и бяскава.
  • Благодарение на ферментацията ферментът от чили предотвратява раздразнението на кожата и стимулира кръвообращението, което води до по-добро усвояване на активните съставки през кожата.

На Ecco Verde вече имаме няколко марки, които предлагат продукти с ферментирали съставки, включително:

WHAMISA : Тази марка е натурална козметика с чисто биологично качество. Тя идва от Корея и името означава цвете (Wha), красота (Mi) и числото четири (Sa) за четирите съставки, които са основен фокус: цветя, плодове, семена и корени.

100% Pure: Американската марка за красота също използва ферментирали съставки в линията си за грижа за кожата. Биоферментиралата оризова вода е богата на витамини и ензими, които подхранват и изравняват тена на кожата.

Delidea: Италианският производител залага на ферментирали активни съставки в линията си "Боровинка и лотосово цвете". Тези биоферменти от лотосови цветове предлагат антиейдж свойства.